Vijf eurolanden hebben hun begrotingstekort nu niet onder de Europese norm van 3 procent: Frankrijk, Ierland, Slovenië, Spanje en Portugal.

Eurolanden krijgen hun huishoudboekje steeds beter op orde. Volgend jaar slinkt het begrotingstekort verder en voor de eerste keer sinds het begin van de financiële en economische crisis dalen ook de schulden. Dat stelt de Europese Commissie bij de presentatie van haar mening over de begrotingsplannen van de eurolanden voor 2016.

,,Er is grond voor voorzichtig optimisme”, zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis.

Het begrotingstekort zal van 1,9 procent in 2015 verder dalen naar 1,7 procent, als de plannen van de eurolanden worden uitgevoerd. Hoewel ook de schulden van landen dalen, maakt Brussel zich daar nog wel grote zorgen over. Het staat sneller herstel van de economie in de weg.

Eurolanden moeten volgens de Europese afspraken voor 15 oktober hun begrotingsplannen doorsturen naar Brussel voor toetsing.

Vijf begrotingszondaars onder de eurolanden

Vijf landen hebben hun begrotingstekort nu niet onder de Europese norm van 3 procent: Frankrijk, Ierland, Slovenië, Spanje en Portugal. Die laatste leverde geen begrotingsplannen in en Brussel maant het land dat zo snel mogelijk te doen. Spanje kreeg eerder al een tik op de vingers omdat de plannen onvoldoende zijn.

Ook Frankrijk moet de zeilen bijzetten. Hoewel het land de doelstellingen voor dit jaar en volgend jaar zal halen, heeft Frankrijk onvoldoende uitgewerkt hoe het de begroting in 2017 onder de 3 procent zal krijgen.

Ierland en Slovenië weten waarschijnlijk in 2016 het tekort terug te dringen tot onder de Europese norm. Maar dan moeten de landen wel de plannen uitvoeren.

De andere twaalf eurolanden zitten nu al onder de norm van 3 procent. De begrotingen van Estland, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Slowakije zijn dik in orde en krijgen de goedkeuring van Brussel.

Vier andere landen (België, Finland, Letland, en Malta) moeten toch een beetje opletten dat de middellangetermijndoelen niet uit het oog worden verloren en moeten mogelijk hun begroting nog wat aanscherpen. Italië, Oostenrijk en Litouwen riskeren volgend jaar alle doelen te missen als ze niet nu direct bijsturen.

Griekenland en Cyprus hoefden niets in te dienen omdat ze steun ontvangen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl